Dé starter op de woningmarkt?

Generatie Y is een veel besproken thema. Wie behoort tot deze generatie? Wat zijn de kenmerken van deze generatie? Is generatie Y de generatie huidige jongeren? De diverse theorieën over generatie Y hebben ieder een iets andere insteek: Generatie Einstein (Inez Groen en Jeroen Boschma), Generatie Ygenwijs (Marieke Grondstra en Aart Bontekoning), The Millennials (William Strauss en Neil Howe), ook wel generatie knip en plak genoemd. Volgens Ygenwijs blinkt generatie Y uit in een aantal competenties, waaronder ondernemerschap, omgevingsbewustzijn en initiatief. Dat lijkt allemaal waar en passend te zijn bij generatie Y.

De definiëring van “de jongere” is een veelbesproken onderwerp. Wanneer ben je een jongere? Hoe oud ben je? Wat doe je? Hetzelfde geldt als je het hebt over de starter op de woningmarkt. Veelal zijn dat jongeren, echter wordt hier ook regelmatig discussie over gevoerd. Ben je een starter als je voor het eerst op jezelf gaat wonen? Of als je je eerste huis koopt? Ik vraag me af of kopen nog wel van deze tijd is en of dat wel is wat een hedendaagse jongere wil. In mijn ogen bestaat dé jongere, dé starter op de woningmarkt niet. De groep jongeren is divers in haar wensen.

Het Marja van der Werf debat zoekt dit jaar de link tussen jongeren en hun woonwensen. Vanuit mijn rol als HR adviseur ben ik voor Woonbron de afgelopen periode aan de slag geweest met hoe we jongeren kunnen interesseren voor het werken in de corporatie branche. En Woonbron is als woningcorporatie uiteraard bezig met onderzoeken wat de woonwensen van jongeren zijn. Volgens onderzoek van de stadsregio Rotterdam wil de gemiddelde regionale starter op de woningmarkt privacy, ruimte, rust en veiligheid. Met nadruk op de gemiddelde.

Wat al de verschillende theorieën en ideeën gemeen hebben, is dat generatie Y veel wil en bij voorkeur dat wat aansluit bij de eigen, persoonlijke, individuele behoefte. Juist omdat dé jongere niet bestaat, is maatwerk van belang. De diverse groep jongeren wil zich binden aan een specifiek product dat past bij hun persoonlijke wensen. Per gebied kan die persoonlijke wens verschillen. Bij Woonbron hebben we een tijd geleden interviews gehouden met Rotterdamse jongeren die bij ons huren. We hebben gevraagd waarom ze een huis zijn gaan huren, wat hun woonwensen naar de toekomst zijn en hoe we hen het beste kunnen benaderen. Tijdens het lezen van deze interviews viel het mij wederom op hoe divers deze doelgroep kijkt naar wonen; variërend van “Ik heb gehuurd, want ik weet niet waar ik over een tijd werk en hoeveel ik verdien” tot “Ik heb gehuurd, omdat ik geen hypotheek krijg met mijn tijdelijke contract”. Hele diverse redenen om een woning te huren, enerzijds omdat flexibiliteit belangrijk is, anderzijds vanuit een beperking binnen het hypotheekstelsel in de wens om te kopen.

Flexibiliteit is een terugkerend thema; niet alleen spreken diverse theorieën inzake generatie Y over de grote mate van flexibiliteit van deze generatie, ook uit de interviews blijkt dat flexibiliteit van belang is. In het voorbeeld hierboven omdat een jongere niet weet waar zij over een paar jaar werkt en dus wil wonen. Anderzijds omdat generatie Y jong is, meer intuïtief (dat wat op dat moment goed voelt) en de levensfase van het stichten van een gezin in veel gevallen nog te wachten staat. “Straks wil ik een huis met ruimte, aan het randje van Rotterdam: mijn kinderen moeten lekker kunnen rondrennen in een tuin, niet over de galerij van een flat” is dan ook een woonwens van de jongeren naar de toekomst toe, waar een andere jongere het volgende zegt: “Ik weet nog niet zo goed wat ik wil en wat ik kan krijgen”.

Ook flexibiliteit in dienstverlening is een belangrijk punt voor generatie Y: jongeren willen graag persoonlijk benaderd worden en bezig zijn met wonen op de momenten dat het hen uitkomt. “Het zou prettig zijn om na werktijd te kunnen kijken, vaak moet ’t op stel en sprong, daar heb ik geen tijd voor”. Reageren via social media kan daar bij horen; jongeren zijn immer 24/7 online en gewend aan grote hoeveelheden informatie. Voordeel van social media is dat zij deze informatie tot zich kunnen nemen, op het moment dat het hen uitkomt.

Kortom: dé starter of jongere bestaat niet. Maatwerk en aansluiting bij individuele behoeftes is belangrijk, evenals flexibiliteit. De jongere van vandaag volgt zijn/haarLeiden05
bewustzijn en laat zich niet makkelijk belemmeren door diens omgeving (ondernemerschap, initiatief); dat betekent dat ik vandaag in Rotterdam werk en in Leiden woon en volgend jaar wellicht in Hongkong wil wonen.

Kim Willems is HR adviseur bij Woonbron (www.woonbron.nl) en werkt in Rotterdam en omgeving. Binnen Woonbron is zij onder andere het aanspreekpunt voor jonge talenten die staan te trappelen om verder te groeien. Daarnaast is ze voorzitter van de afdeling Young Professionals bij de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement (www.nvp-plaza.nl)

Deze blog verscheen eerder op http://www.marjavanderwerfdebat.nl/ en is geschreven in samenwerking met http://www.ygenwijs.nl/

 

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*