Thaise biefstuk salade

Thais eten is iets wat ik altijd ‘wel lekker’ heb gevonden. Totdat ik naar Thailand op vakantie ging. Toen werd ik verliefd op Thais eten. Het is onwijs pittig, maar als je vraagt of ze het “European style” maken, is het zeer prima te doen. Pad thai is een van mijn all time favorites, evenals springrolls. Nu voeg ik daar deze Thaise biefstuk salade aan toe.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 rode peper
 • Houd je niet van pittig? Gebruikt 1 puntpaprika in plaats van de peper.
 • 1 limoen, flink schoongeboend
 • 3 cm verse gember, geschild met de dunschiller (gedroogde gember kan ook, ongeveer 2 eetlepels)
 • 2 el sesamolie (tip: bak je kip eens in deze olie)
 • 2 el rijstolie
 • 3 el vissaus
 • 300 g biefstuk, in repen van ongeveer 1 cm
 • 150 gram haricots verts
 • 2 el zonnebloemolie
 • 1 komkommer, in plakjes en eventueel zondar zaadlijsten
 • 150 gram taugé
 • 150 gram gemengde sla, gemengde luxe sla staat het mooiste op het bord
 • Cassave chips

Als je van niet zo pittig eten houdt, snijd dan het steeltje van de rode peper en rol de de peper tussen je handen. Op die manier vallen de pitjes er eenvoudig uit. Vooral de pitjes zorgen voor de pittige smaak. Houd je wel van pittig, laat de pitjes dan zitten voor een pittige twist. Snijd de rode peper in ringetjes. Als je liever geen peper gebruikt, gebruik dan hier de puntpaprika in plaats van de peper. Beide kan natuurlijk ook. Rasp de schil van de limoen en voeg dit toe aan de peper. Pers de limoen uit en bewaar dit apart, dit wordt straks je dressing.

Marinade

Vlees wordt in Thailand vrijwel altijd gemarineerd of gestoofd in een kruiden curry om zo extra smaak aan de maaltijd te geven. Wij gaan de biefstuk reepjes marineren. Rasp de geschilde gember in een mok. Voeg de sesamolie toe aan de gember. Als je gedroogde gember gebruikt, meng dan eerst met een vork het gember poeder en de olie door elkaar. Zo voorkom je klonten. Voeg hierna de rijstolie toe en tot slot de vissaus. Giet dit over de biefstuk reepjes en meng flink door elkaar. Ik gebruik hier een boterham zakje voor: doe het vlees in een boterhamzakje en voeg de marinade toe. Laat een beetje lucht in het zakje zitten en knoop dit stevig dicht. Regelmatig schudden zorgt ervoor dat de marinade echt elk stukje vlees bedekt. Laat het vlees 3 kwartier op het aanrecht rusten.

Ondertussen

Ondertussen kun je alvast de sla iets kleiner snijden, dat eet wat makkelijker. Ook kun je de haricots verts voorbereiden en alvast water koken. Als je punt paprika gebruikt, snijd deze ringetjes. Vergeet ook niet om de komkommer te halveren en in plakjes te snijden. Kook de haricots vert ongeveer 3 a 4 minuten en spoel deze vervolgens af onder de koude kraan of leg ze in ijswater. Zo stop je het kookproces.

Lekkah wokkuh

Tijd voor de wok. Laat deze echt goed heet worden op hoog vuur voordat je de zonnebloem olie in de pan giet. Bak de biefstuk reepjes met resterende marinade ongeveer 1 minuut aan beide kanten aan. Haal het vlees uit de wok maar laat de marinade in de pan zitten. Doe nu eerst de taugé in de wok, deze zuigt meteen de marinade lekker op. Voeg hierna ook de haricots verts, peper of punt paprika met limoen rasp en komkommer toe. Wok dit op hoog vuur ongeveer 3 minuutjes en gebruik een tang om regelmatig de groenten op te schudden. Voeg het vlees toe en besprenkel met een beetje limoensap. Serveer de overige limoensap aan tafel zodat men naar eigen smaak kan toevoegen.

Verdeel de sla over 4 borden en leg hier de Thaise salade uit de wok op. Serveer met cassave chips of rijst. Ook erg lekker met noodles. Enjoy!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*