Crumble my cheesecake

Zondag morgen, vroeg wakker. Rond het middag uur verwacht je visite. Je hebt appel in huis en roomkaas. Wat ga je doen? Maak je een onweerstaanbare apple crumble of kies je toch voor een stevige cheesecake? Zoals zo vele vrouwen kan ik uren nadenken over dit soort ingewikkelde levensvragen; al piekerend de voordelen wikken en wegen. Uiteindelijk maak je toch de keuze: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Ik maak een apple crumble cheesecake!

Ingrediënten voor 6 personen, op volgorde van het recept:

 • 100 gram volkoren koekjes, fijn gemalen in de keukenmachine
 • 40 gram ongezouten roomboter, gesmolten in een pannetje
 • 2 kleine appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
 • kaneel
 • 100 gram roomkaas
 • 1 ei
 • 35 gram witte basterdsuiker
 • 100 gram bloem (volkoren mag ook)
 • 50 gram lichtbruine basterd suiker, witte suiker mag ook
 • 75 gram ongezouten boter, op kamer temperatuur
 • mespuntje zout

Een kleine rechthoekige ovenschaal werkt prima voor deze cheesecake; je kan de taart in vierkante stukjes snijden voor een mooi contrast met het ronde bordje. Bekleed de schaal met bakpapier, zodat je de taart er straks makkelijk uit kan halen en je schaal niet hoeft in te vetten. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Bodem:

Meng de koek kruimels met de 40 gram gesmolten boter. Afhankelijk van hoe fijn je koekjes gemalen hebt en wat voor soort koekjes je hebt gebruikt kan het zijn dat je wat meer of minder boter nodig hebt. Hier kan je eindeloos mee varieren: bastogne of speculaas, oreo cookies of koekjes bedekt met chocolade en volkorenkoekjes zijn mijn favorieten. Begin dus met slechts een deel van de boter en voeg meer toe naar gelang je dit nodig vindt. Doe dit mengsel in de ovenschaal en druk stevig aan met een lepel. Zet de ovenschaal nu 5 minuten in de oven. Hierna laat je de schaal afkoelen.

Vulling:

Meng de in stukjes gesneden appels met een beetje kaneel. Zelf gebruik ik het liefste granny smith voor een friszure smaak hoewel je elke appelsoort kan gebruiken. Zet dit even apart totdat de taartbodem voldoende is afgekoeld, zodat je appels niet direct bruin worden. Ondertussen maak je de cheesecake vulling: meng de roomkaas met de witte basterd suiker. Als dit een glad mengsel is geworden kun je het ei toevoegen en meng ook dit stevig door elkaar. Doe nu eerst de appel in de vorm, bovenop de koekjesbodem. Hierna kun je het roomkaas mengsel over de stukjes appel verdelen. Zorg dat je overal ongeveer evenveel mengsel hebt zitten, zodat je de taart geleidelijk kan bakken. Eventueel kun je nu voorzichtig de vorm bewegen om het mengsel goed te verdelen. Dit gaat 50 minuten in de oven. Mocht je cheesecake te donker van kleur worden, kun je de schaal afdekken met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrand.

Crumble:

Tijd om de crumble te maken. Meng het bloem met de suiker. Ik gebruik het liefste lichtbruine basterdsuiker, omdat dit de crumble een mooie bruine kleur geeft tijdens het bakken. Voeg hierna beetje bij beetje boter toe. Ook hierbij geldt: het kan zijn, afhankelijk van je bloem en suiker soort, dat je wat meer of juist wat minder boter nodig hebt. Let er op dat het deeg niet te plakkerig wordt, het is de bedoeling dat je het echt over de cheesecake kan kruimelen. Haal na 50 minuten de cheesecake uit de oven, crumble je deeg er zo snel mogelijk over en plaats de apple crumble cheesecake terug in de oven. Laat de taart nog zo’n 20 minuten op 175 graden bakken, totdat de bovenkant een mooie goudbruine kleur heeft. Gaat het iets te snel? Verlaag dan de temperatuur naar 150 graden.

Laat de taart even afkoelen op een rooster. Niet teveel, want lauwwarm is deze taart het lekkerst. Lekker met een kopje thee en heel eenvoudig om mee te variëren, zoals dat ook voor apple crumble geldt. Je kan noten toevoegen of honing, ook rozijnen of dadels zijn een lekker aanvulling. In plaats van de appel kan je ook rabarber of kersen gebruiken of bijna elke andere fruit soort. Smullen maar!

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*